Frysman en Zeewolde Endurance

Jeroen Jansen is officieel FRYSMAN

In Nederland kennen we 3 hele triathlons en eens in de lustrumeditie van de Speedman triathlon Groningen is het zelfs mogelijk 4 hele triathlons in Nederland af te werken. Waar Almere al sinds de jaren ’80 een begrip is en Maastricht met het Iron Man predicaat sterk aan de weg timmert, is er in Friesland een bescheiden eigen versie van de Iron Man, namelijk de Frysman. Met het kenmerkende pompebled op de M, waar de wereldleider daar een stip voert. De Friezen doen waar ze goed in zijn. Gemoedelijk, goed gestructureerd, geen poespas (Kiss-en-ride heet er gewoon Tût-en-d’r-ût) en een goede portie Friese noaberschap. Dit jaar voor de vierde keer op de kalender. 3,8 kilometer zwemmen in het onvoorspelbare IJsselmeer, 180 kilometer fietsen door het Gaasterland waar de wind vrij spel heeft en vervolgens 42,195 kilometer hardlopen door Laaksum , Warns en Skarl. Start en finish bevindt zich op het Reaklif, niets meer of minder dan een kuitenbijtertje aan het IJsselmeer, nabij reeds genoemde plaatsen.

Markeloër Jeroen Jansen trok de stoute fiets- en loopschoenen aan om zich daar te laten dopen tot Long Distance triatleet. Na een verdienstelijk optreden in de Alpe d’Huez triathlon vorig jaar, rees de gedachte dat het tijd zou worden voor een hele. Die stap is dan ook niet heel groot meer en sinds afgelopen winter werden de trainingsuren in het teken gesteld van de nieuwe uitdaging.

Zondagochtend 7.30 uur klonk het startschot voor 165 atleten in het op het oog redelijk vlakke IJsselmeer. Schijn bedroog toen bleek dat Iron Woman Geke Venema met de boot teruggebracht moest worden naar de kade. Nadat er nog 7 zwemmers uit het water werden gehaald en snelste zwemmer Daan Glorie (oud lange-afstandszwemmer en wereldrecordhouder van het 24 uurrecord) pas na 1 uur en 3 minuten uit het water kwam, werd duidelijk hoe moeilijk de omstandigheden waren. De Markelose triatleet van TTvW Hof van Twente kwam bij de eerste 10 uit het water in 1.13.36 uur, binnen een minuut van latere winnaar Jakob Veenstra. Hij nam rustig de tijd om zich gereed te maken voor zijn 180 kilometer fietsen. Goede verzorging gaat zonder twijfel boven een snelle wissel. De verraderlijke westenwind was vol tegen toen de atleten onderlangs de dijk het binnenland van het Zuidwest Friese land in staken. 4 rondes van 45 kilometer moesten worden afgelegd, met 4 maal de passage over het Reaklif, waar supporters en geïnteresseerden een plekje konden vinden in en om de tent. Jeroen fietste in 5.43.16 uur, alvorens te mogen starten aan de afsluitende marathon. 6 ronden van 7 kilometer met dus ook 6 doorkomsten op het Reaklif. Vooral die kunnen pijn doen en zorgen voor het buigen of barsten van de atleten. Jeroen boog zeer zeker niet bij het lopen. Waar menigeen aan het eind de gashendel dicht moest draaien ging bij Jeroen die hendel helemaal open. Hij begon met rondes van 42 minuten, liep in het middenstuk wat lastiger en had een sanitaire stop nodig. Met de finish in zich wist hij in de laatste ronde nog zo’n 8 atleten in te halen. Met een laatste ronde die z’n snelste bleek te zijn finishte hij in zijn debuut in 11.40.47 uur als 63e. Hij mag zich nu officieel Frysman noemen.

Zeewolde Endurance; Heren 2 3eDivisie en individueel OD

3eDivisie Noord, Heren 2

Voor de derde wedstrijd in de 3e Divisie werd er een beroep gedaan op Koen Vossers voor de OD in Zeewolde. Verder stonden Marcel ten Hove, Richard Huisken en Andy de Jong aan het vertrek. Na het resultaat in Almere waren de mannen erop gebrand om deze keer een beter resultaat uit het vuur te slepen.
Om 9:45 uur zou er gestart worden dus het was vroeg dag. Door het koelere weer van de afgelopen week, was het water inmiddels afgekoeld naar 17,8 graden. Voor de meesten de aanleiding om het wetsuit aan te trekken, maar niet voor Richard, die besloot zonder te starten.
Zoals gewoonlijk was Richard snel vertrokken en kwam als vijfde uit het water, maar ook Marcel en Koen waren na het zwemmen al voorin te vinden. Voor Andy verliep het zwemmen niet volgens plan. Door problemen met zijn zwembril was hij als snel veroordeeld tot een inhaalrace.
Marcel kon tijdens het fietsen zijn positie in de wedstrijd handhaven wetende dat zijn beste onderdeel nog moest komen. Koen en Richard leverden een gedegen fietsonderdeel af, maar moesten een paar plekken prijs geven, terwijl Andy zich naar voren probeerde te knokken.
Na het fietsonderdeel moest het grootste vuurwerk voor TTvW 2 nog beginnen. Met Marcel en Koen in de gelederen heeft het team 2 goede lopers tot haar beschikking. Marcel liep in de 2e looptijd (35:42!) naar de overwinning in de wedstrijd. De grootste verrassing was dat Koen op 51 seconden na Marcel als 2e over de meet kwam, na de afsluitende 10 km afgelegd te hebben in de snelste looptijd (34:08!). Vervolgens was het wachten op de derde man die het eindresultaat voor het Team zou bepalen. Door de grote achterstand van Andy leek dat Richard te worden. Maar op 200-300 meter voor de finish wist Andy Richard nog te achterhalen en wist als 38e te finishen. Richard volgde daar kort achter en eindigde als 41e.
Nadat de rekenmeesters van de NTB eruit waren bleken de prestaties bij elkaar opgeteld goed voor een derde plek in het dagklassement. Hierdoor is het team weer helemaal terug in de strijd om de plekken die aan het eind van het seizoen recht geven op promotie naar de 2e Divisie. Na de wedstrijd in Zeewolde staan de heren op de 4e plek in de tussenstand, met een achterstand van slechts 4 punten op de leider in het klassement.

 

Individueel

In de individuele OD serie stonden bij de dames Sarah-Lynn Reuver, Anne Oltvoort en Mieke Prins aan de start. Bij de heren startte ons nieuwste lid, Edwin Ruumpol.

De winst bij de dames ging naar topatlete Ilona Eversdijk, maar “onze” Sarah-Lynn mag zich inmiddels behoorlijk in het rijtje toppers gaan scharen, want zij werd zeer verdienstelijk 2e op slechts 3.12 minuten achterstand. De dames 2 atlete finishte in een tijd van 2.14.41 uur en werd daarmee zelfs 15e overall. Achter haar streden Anne en Mieke om de eer voor de 2e TTvW atlete. Mieke lag na het zwemmen en fietsen nog Anne, maar moest in Anne toch de betere loopster van de dag erkennen. Anne werd 6e in 2.20.40 uur, daarachter kwam Mieke als 7e in 2.22.29 uur.

Edwin Ruumpol, in de teamcompetitie uitkomend voor onze collega’s van Pikeur uit Borculo, streed in de voorhoede mee en werd 6e in 2.09.36 uur op 6.36 minuten achter de Holtense winnaar Glenn ten Berge.