Super triathlon weekend; Markelo, Almere, Heerenveen, Hengelo (gld)

Naast onze eigen 4e Univé Oost Hof van Twente Triathlon, waren er dit weekend vele andere wedstrijden over het hele land. Volgens Trikipedia hebben dit weekend 3784 mensen deelgenomen aan een triathlon ergens in Nederland. Ongeveer 1/10e deel daarvan nam deel in een zonovergoten Markelo.

4e Univé Oost Hof van Twente Triathlon

Voor het 4e opeenvolgende jaar stond onze eigen triathlon op het programma. Inmiddels uitgegroeid naar een klein begrip op de nationale kalender. Volgens een citaat van Trikipedia hebben andere triathlons dit weekend flinke concurrentie gehad van Almere en Markelo. Dat is mooi!

Op zaterdag is er door de opbouwploeg flink doorgewerkt om alle parcoursen in gereedheid te brengen. De wisselzone, het zwembadterrein, de parkeerplaats en het loop- en fietsparcours moest voorzien worden van alle materialen. Op zondag ging voor de organisatoren de wekker ’s morgens heel vroeg om dit alles af te maken. Hekken en verkeersborden goed plaatsen, de gehele Potdijk tot en met de splitsing Winterkamperweg – Postweg voorzien van pylonen, bogen opzetten, enz. Een hele klus, maar met veel liefde gedaan door de organisatie. Ook dit jaar weer niets dan lof voor het reilen en zeilen rondom de triathlon.

Er werd zojuist al geciteerd uit de site van Trikipedia, de nieuwssite van triathlonspeakers en -bekendheden Wim van de Broek en Ruud de Haan. Op de site hebben ze een net zo prachtig verslag van Markelo gemaakt over de winnaars van de wedstrijd. Dit kan de schrijver van dit stuk niet beter, dus maak ik graag gebruik van expertise. Citaat www.trikipedia.nl , van Wim van de Broek:

“423 triatleten togen naar Markelo voor de zwembadtriathlon. Kleine verschillen in het middenveld, maar niet aan de top. Klaus Schlüter doet al jaren meer wedstrijden bij ons dan in zijn thuisland Duitsland. Hij was ook nu te sterk voor – in eerste instantie – Guido Gosselink en Pim Bakker. De eerste vrouw liet even op zich wachten, topzwemster en fysiotherapeute Kimberley Kranenberg uit Goor was Joyce Mulder en Susan Boode – menig maal Holtens kampioen – te vlug af. Kimberley werd ook Hof van Twents kampioene, bij de mannen was dat Werner Wessels. Beste trio bleek Kaulo Batties met Ruben Markink, Klaas Adolfs en Leon Kloots. De jeugdwedstrijden gingen naar Lynn Oosterhuis, die ook alle jongens de baas bleef. Lasse Hopster werd tweede en was beste jongen. Hugo Overmeem en Britt van den Hoven waren bij de 12-jarigen het beste op deze zonnige zondag in Markelo”.

 

Voor alle uitslagen: www.hofvantwentetriathlon.nl en http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2018/may/27/markelo/index.html

 

Facebook pagina met foto’s Univé Hof van Twente Triathlon: https://www.facebook.com/hvttriathlon/

 

Super Sunday Teamcompetities Almere

In Almere stond dit weekend Super Sunday op het rooster. Dit betekende voor alle teams uit de nationale competities, van 4eDivisie tot en met Eredivisie werd er gestreden. In de 4e tot en met de 2e Divisie stond er een sprintwedstrijd met stayeren genoteerd, voor 1eDivisie en Eredivisie was het een Triple Mix, een nieuw format voor Nederlandse begrippen.

 

Heren 3: 4eDivisie Noord

Als eerste deze dag startten de mannen van Heren 3 in hun competitie. Aan de start stonden Jeroen, Nico, Remco en Gerben.

Na het zwemonderdeel leidde Jeroen de TTvW-dans na 12:16 minuten zwemmen (zonder wetsuit!), goed voor een 8e tijd. Nico lag toen nog 69e in 14:43, daarna Gerben in 15:07 (76e) en Remco in 16:15 (92e).

Het fietsonderdeel was een stayerwedstrijd, waarin over het algemeen geen grote verschillen gemaakt worden, echter was de wind spelmaker of -breker voor veel atleten. Gerben had na het zwemmen de achtervolging op Jeroen ingezet en wist uiteindelijk tot op 2 seconden te naderen. Jeroen werd 29e in 1:07:57 uur, gevolgd door Gerben in 1:07:59, op de 31e plek. Daar zat dus inderdaad nog iemand tussen!

Remco en Nico streden niet alleen een individuele en teamwedstrijd, maar ook weer de zoveelste onderlinge strijd. Vandaag werd de strijd in het voordeel van Remco beslist in 1:16:12 uur, op de 78e plek. Nico had hem in het vizier en finishte in 1:16:18 uur als 79e.

Dit alles was goed voor de 15e teamtijd. Heren 3 staat nu 11e in de tussenstand.

 

Heren 2: 3eDivisie Noord

Zondag was het Super Sunday in de Teamcompetities Triathlon en tijd voor de tweede wedstrijd, dit keer een race over de Sprintafstand de DUIN Triathlon in Almere. Er mocht gestayerd worden, dus op voorhand leek het een wedstrijd dat licht in het voordeel was van de betere zwemmers. De eer van TTvW werd hoog gehouden door Marcel ten Hove, Emiel en Richard Huisken en Andy De Jong.

Het was vroeg dag voor de mannen om op tijd aan de start te verschijnen. Om 9:10 uur viel het startschot. Zoals verwacht kwamen Richard en Emiel bij de eersten uit het water. Marcel was de derde TTvW-er en Andy volgde als vierde. Voor hem volgde dus een inhaalrace. Richard en Emiel werden door de eerste fietsgroepen als gevaarlijk gezien en werden een aantal keren op de kant gezet. Marcel en Andy hadden beide beter getroffen bij het fiets onderdeel en konden zich geleidelijk opwerken.

Na de tweede wissel had Marcel zich al opgewerkt naar een 11e plek. Emiel volgde er kort achter, Richard volgde op een minuut van zijn broer en Andy zat daar weer een minuutje achter.

Tijdens het looponderdeel zette Marcel zijn opmars voort en met veruit de snelste looptijd kwam hij net 8 seconden tekort voor de overwinning. Andy finishte na een sterk looponderdeel als 26e en Richard als 52e. Helaas was door problemen tijdens het hardlopen niet Emiel zijn wedstrijd en eindige als 82e.

TTvW 2 eindigde als 8e in de daguitslag. Helaas niet het resultaat waarop vooraf op gehoopt werd. Maar desondanks staan ze met een 5e plek in de tussenstand er nog goed voor. Volgende wedstrijd: OD Triathlon in Zeewolde.

 

Dames: 2eDivisie Noord

Aan de start vandaag Anne, Riande, Janneke en Mieke. Om 11.10 klonk het startschot, het begon al aardig op te warmen in Almere. Op de fiets stond toch nog een best windje, helaas konden Janneke en Mieke hier niet zo goed stayeren omdat er bijna niemand in de buurt zat. Mieke kwam als eerste uit het water, gevolgd door Anne, Riande en Janneke. Op de fiets kon Mieke goed naar voren fietsen maar moest helaas veel alleen doen en kwam niet dicht genoeg in de buurtvan de eerste dame. Riande en Anne konden daar achter goed samenwerken en Janneke zat in een groepje daarachter maar die kon niet echt optimaal profiteren van het stayeren.
In de brandende zon op het loopparcours was het warm, Mieke had al snel de eerste dame ingehaald en liep voorop. Ze had een behoorlijk gat op de rest van de dames, waar Anne liep die met een goede inhaal race bezig was. Riande hield zich daarachter goed stand. Janneke had een zware dobber aan het lopen maar heeft het toch super volbracht.
Team uitslag:
Mieke 1e plaats
Anne 2e plaats
Riande 12e plaats
Janneke 37e plaats.

Dit was goed voor de WINST in de 2e divisie. Wederom, na Enschede mocht het team plaatsnemen op de hoogste trede.

 

Heren 1: Eredivisie

In Almere was het voor de mannen van het Eredivisieteam de seizoensopening. Met het vertrek van Ruben en Klaas Jan moest er gekeken worden naar versterkingen, die kwamen er. Florian Plambeck (Kiel, Duitsland), Marvin Beckemper (Nordhorn, Duitsland) en Sanne Swolfs (Knokke-Heist, België) zullen het team versterken verdeeld over de vijf wedstrijden van dit jaar.

In Almere waren de startnummers 41 t/m 45 verdeeld over Oliver, Rudi, Florian, Martijn en Joost. De Triple Mix, waarin 3 heats van 200m. zwemmen, 5km. fietsen en 1,7 km. lopen in steeds andere volgorde werden afgewerkt, was een nieuw format in de Ere- en 1e Divisie. De exacte opzet was z-f-l, l-f-z, f-z-l, met tussen de heats exact 10 min. pauze.

De eerste heat begon met een 200m. zwemsprint van boei naar strand in een kaarsrechte lijn. Namens TTvW kwam Florian als eerste uit het water in 2.50 minuten. Joost volgde op 4 sec. met daarachter Rudi in 2.56, Oliver in 2.57 en Martijn in 2.59. Alles dicht bij elkaar dus. De wisselzone was van een lengte waarin ook weer verschillen werden gemaakt. Daar wist Joost al de TTvW koppositie te nemen. Martijn, Oliver, Florian en Rudi belandden in dezelfde fietsgroep. Die werd uiteindelijk op een lang lint getrokken, waardoor de groep uiteenviel. Na de eerste run van 1,7 km. was Joost als eerste binnen in 16:54 minuten op plek 15! Gevolgd door Martijn in 17:26, Florian in 17:34, Rudi in 17:41 en Oliver in 17:42.

De 2e heat was een omgekeerde triathlon over dezelfde afstanden, dat betekent afsluiten met zwemmen. Ook deze heat was een prooi voor Joost onder de TTvW’ers. Hij deed er deze keer 16:48 minuten over, wederom in de top-20. Florian was inmiddels op stoom en kwam na 17:06 binnen. Achter hem volgen Rudi in 17:44, Oliver in 17:46 en Martijn in 17:51.

In de laatste heat zou de eindtijd geklokt worden. Joost wist zijn ijzersterke wedstrijd succesvol af te sluiten met een 16e plek. In 1:12:04 uur, met een laatste heat van 18:18 minuten. Florian wist in de laatste heat de 8e tijd te noteren, de diesel uit Kiel deed dit in 17:57 minuten wat hem op een eindtijd van 1:12:53 uur bracht, goed voor een 31e stek. Oliver wist in de laatste heat Martijn en Rudi voor te blijven in een eindtijd van 1:14:22 minuten met een laatste heat van 18:43, zijn eindplek was de 45e. Martijn en Rudi wisten nog even elkaar te vinden in de concurrentiestrijd voor de 4e TTvW positie, die ging uiteindelijk naar Martijn na een 10 sec. penalty moest hij Rudi weer inhalen in de laatste 1,5 km. Martijn werd 50e in 1:14:56 uur met een laatste heat van 19:32. Rudi sloot af met 19:26, goed voor een eindtijd van 1:14:59 uur.

Dit alles is goed voor een 10e plek in de tussenstand van de Eredivisie. Next stop: Amsterdam Nieuw-West voor een sprinttriathlon.

 

Sarah-Lynn wint Heerenveen

Sarah-Lynn startte in Heerenveen op de OD. Na 1500 meter zwemmen lag ze als 2e in de wedstrijd en zelfs met een kleine valpartij was er niemand die haar na het zwemmen van de winst kon houden. Ze fietste in 1.11.20 naar een snelste fietstijd en liep de afsluitende 10 km. in 46:05 minuten, ook goed voor de snelste tijd. De eindtijd van 2:27:43 uur zette de eerste achtervolgende tegenstander Evelien Hoogendoorn op bijna 20 minuten achterstand.

 

Triathlon Hengelo (gld.); winst voor Erik Lentfert M40

Met Koen Vossers als voorzitter van de organisatie in Hengelo, was er al één TTvW’er actief, ware het niet als atleet.

Erik Lentfert wist hier de winst bij de M40 te pakken over de kwart triathlon. Hij finishte in 2:07:47, tevens goed voor een 5e totaaltijd.