Triathlon Holten en Saerbecker Triathlon

Zaterdag 30 juni stonden vele TTvW’ers aan de start van de triathlon Holten. Wat een ontzettend mooi en goed georganiseerd evenement is het toch.

ETU Junior European Cup Sprint

Voor deze internationale wedstrijd over de sprintafstand met start in de Domelaar en finish op het fraai ingerichte Kalfstermansweide, stond Joost Somsen aan de start. Met een op het oog prima zwemtijd van 10.10 minuten, moest Joost tot zijn grote frustratie ervaren dat dit in dit veld niet genoeg is. Met een kleine achterstand kwam hij als laatste uit het water. Tot zijn tevredenheid zal hij toch bekennen dat het fietsonderdeel hem goed ligt. Hoewel hij dit vooral alleen heeft moeten doen en de rest van elkaar kon profiteren in een stayerformat, kwam hij tot 30.10 minuten over 23 kilometer. Dat is bijzonder hard! Helaas lag hij desondanks nog achterin het veld en moest hij met lopen zijn meerdere erkennen in de andere junioren. Een ervaring rijker en wellicht een illusie armer, stapte Joost tijdens het looponderdeel uit de wedstrijd. De schrijver van dit stuk en waarschijnlijk alle TTvW-leden zijn bijzonder trots op deze deelname en prestatie. Op naar Klazienaveen voor de Eredivisie.

Bedrijventriatlon sprint

Bij de bedrijventeams stond een team van verenigingssponsor Bike Totaal Bloemendal aan de start. Dit team werd gevuld met 66,6% TTvW’ers. Robert Schreurs en Rudi Jansen vormden samen die 66,6%, André Aanstoot was de andere atleet die daarmee het team completeerde. Scott Hentzepeter nam deel voor het team Foodnote. Maquino Vorst, zwemmer bij ZPC De Hof, kwam afgetekend als eerste uit het water met een voorsprong van 1.10 minuut op nr. 2 André Aanstoot en 1.17 minuut op de 2e achtervolger, Rudi Jansen. Scott kwam als 6e uit het water en Robert als 13e.

Op de fiets wist Rudi André als snel in te halen, waarna hij in het aanloopstuk naar de Motieweg de achtervolging op leider Maquinho wist te voltooien. Rudi zette met een fietstijd van 37.33 minuten de toon voor de uiteindelijke zege. Met een voorsprong van 2.30 minuten op nummer 2 in de wedstrijd André Aanstoot, begon hij aan het lopen. Robert had intussen wat plekken goedgemaakt met een 7e fietstijd. Scott begon met de 3e fietstijd als 3e aan het lopen. André en Rudi liepen de afsluitende run uiteindelijk in exact dezelfde tijd, 21.34 minuten, waardoor de voorsprong van Rudi 2.30 minuten bleef. Rudi won, André werd 2e en 3e Bloemendalatleet Robert kwam als 5e over de streep. Genoeg voor de winst en de grote beker. Scott werd 3e vandaag, zijn team mocht plaatsnemen op het ereschavot met een 2e plek, waar de prijzen werden uitgereikt door niemand minder dan Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte.

 

Olympic Distance

Op de langste afstand in Holten (1500 m. zwemmen – 40 km. fietsen – 10 km. lopen) finishten Andy de Jong en Peter Bakker op het podium. Beide mannen werden derde in hun Age Group, respectievelijk H40 en H50.

Andy werd uiteindelijk zelfs 11e totaal én 3e Holtenaar, dubbel prijs voor hem dus! Hij deed dit in een prima race in 2.25.49 uur. Na het zwemonderdeel, dat zonder wetsuit moest worden afgewerkt, stapte hij op zijn nieuwe racemonster en dat bleek een goede keus. Na een 7e tijd op het afsluitende looponderdeel kan Andy terugkijken of een topdag en een topprestatie.

Peter moest het in zijn Age Group opnemen tegen onder andere wereldkampioen Edwin Ophof. Die bleek dan ook een maatje te groot, maar na het zwemonderdeel kon Peter prima tegenstand bieden aan alle andere H50 atleten. Met een 3e fietstijd en een 3e looptijd kan ook hij terugkijken op een prima prestatie met de 3e plaats in 2.31.39 uur.

 

Janneke Logtenberg moest genoegen nemen met een plek net naast het podium, zij werd 5e in 2.47.48 uur. Traditioneel begint voor haar de triathlon pas echt na het zwemonderdeel, die zij voor haar doen bijzonder goed voltooide in 32.20 minuten en volledig borstcrawl. De Lochemse atleten die later dit jaar samen met clubgenoot Willem Ketting afreist naar Estland voor het WK OD voor Age Groupers, fietste vervolgens naar 2e fietstijd. Bij het lopen klokte ze de 8e tijd, genoeg dus voor de 5e plek.

 

Andere TTvW’ers die startten op deze afstand waren Erik Maartens, 46e overall in 2.36.41 uur. Gerben Heimerink, 50e in 2.37,22 uur. Jan Noeverman, 97e overall in 2.45.49 uur. Auke Dijkstra, 284e overall in 3.12.38 uur. Annedien Enter, 11e D40 in 3.19.42 uur. Willem Ketting 56e H50 in 3.27.06 uur.

 

Dit alles gebeurde overigens op respectabele afstand van winnaar Mark Muller uit Holten, die met een razendsnelle 2.08.36 uur de tegenstanders ruim van zich af wist te houden. Nummers 2 en 5 zijn overigens oud-TTvW’ers Pascal Dankelman en Jessie Muller.

 

1/8e triathlon

Op de korte afstand was er ook podium voor onze vereniging. Werner Wessels wist zijn goede vorm van de laatste tijd wederom te laten zien en werd 3e niet-Holtenaar in 1.11.55 uur, achter Pim Bakker (Rijssen) en Wouter Jansen (Rotterdam). De winst overall ging naar Marco Muller die het feestje in zijn familie hield, na de winst van zijn broer op de OD.

Werner volbracht zijn triathlon na een bijzonder sterke inhaalrace op de fiets en lopend, na een 101e zwemtijd in het zwembad Twenhaarsveld.

Remco Geerdink won de gebruikele tweestrijd tegen Nico van Putten en werd 62e in 1.25.46 uur. Nico volbracht zijn Holtense triathlon in 1.31.24 uur als 135e overall.

 

Sponsoren aan de start
Mooi om te zien dat ook sponsoren van de vereniging de kriebels krijgen en aan de start verschijnen. Onder anderen Bob van den Berg van Tjellens (Heren 1 sponsor) en Jan-Henk Berendsen van Robers Makelaardij zijn gezien. Bob volbracht de 1/8e triathlon in 1.34.28 uur. Jan-Henk deed er ongeveer een minuut langer over en kwam na 1.35.44 uur over de finish.

 

Saerbecker Triathlon, zondag 1 juli

Over de grens, startte Erik Lentfert. In Duitsland zijn de wedstrijden altijd goed georganiseerd, zoals Erik zelf weet op te merken. Hij kwam uit op de OD afstand en wist hier een PR te boeken in een tijd van 2.05.10 uur. Met een zwemtijd van 21.37 minuten (in Duitsland mocht er wel met wetsuit worden gezwommen), een fietstijd van 59.50 minuten en een looptijd van 40.33 minuten finishte Erik op het podium bij de H45, als 2e. Hij werd 11e overall en 1e Nederlander (en de enige…).