Dutch Masters of MTB en Ironman 70.3 West-Friesland

In dit bericht blikken we kort terug op de Ironman 70.3 West-Friesland van Martijn Lievestro en verhalen we over de 200 kilometer monstertocht van de Dutch Masters of MTB in Haarle.

Foto Dutch Masters of MTB

Dutch Masters of MTB | 200 kilometer monstertocht

Een week na het kampioenschap van heren 1 waarbij de weergoden de deelnemers zeer gunstig gezind waren, was het weer voor de 200 km Dutch Masters of MTB geheel anders. De broers Jeroen en Rudi Jansen stond ’s ochtends om 6.00 uur aan de start van de beproeving. Een route over 200 kilometer, startend in het donker vanuit Haarle.

Foto: Dutch Masters of MTB

De eerst 35 kilometer bracht de rijders via de Holterberg aan de Holtense kant over voornamelijk zand- en gravelpaden naar de Friezenberg en via de Herikerberg naar de eerste stop bij de Manege in Markelo.
Rudi startte in de eerste wave en kon in eerste instantie aansluiten bij een grote kopgroep, die na het klimmetje op de Heksenweg in tweeën brak. Door een gemiste afslag van de kopgroep kwam de eerste twee groepen weer bijeen en zo trok een groep van zo’n 15 renners richting de eerste echte singletracks op het MTB-parcours in Markelo. Daar ging het voor Rudi helaas goed mis. Aan het eind van de singletrack achter Buitencentrum Hessenheem kwam hij met zijn voorwiel in een kuil en schoot over zijn stuur. “Ik ben eerst even gaat zitten om mijn botten te checken, dat bleek gelukkig allemaal goed”. Met wat schade aan de knie, bovenbeen, bil en schouder en een kapotte broek zette Rudi toch weer de boel in gang om bij de manege even de EHBO in te schakelen. Na wat oplap- en schoonmaakwerk met natte doekjes kon Rudi zijn weg weer vervolgen. Enigszins ontdaan van de goede moraal, heel wat plekken naar achteren gezakt, maar vol met adrenaline werd de ronde Markelo afgewerkt en koers gezet richting Rijssen.

Video door Dutch Masters of MTB

Jeroen, die in de derde wave startte, kon het Markelose parcours in iets betere lichtomstandigheden afleggen. Echter door die positie vanuit de derde wave was het parcours al flink kapot gereden en met name de niet-singletracks lagen er slecht bij met heel veel modder en sporen.
De Zuurberg was een flinke uitdaging en de steile klim langs het motorcross parcours werd door velen lopend afgelegd. Geen andere keus voor Jeroen op dit stuk van het parcours dan ook maar te lopen. Ondertussen werd het weer ook slechter en daarmee ook de wegen. Remblokjes sleten harder dan eenieder wenste en na 100 kilometer staakten velen de strijd. Niet ontdaan van moraal, maar van het veilige gevoel van werkende remmen. Naast de remmen weigerde ook de voorderailleur van Jeroen op dit moment al dienst. Velen maakten, net als Jeroen, de veilige keus om uit te stappen en huiswaarts te keren.

Rudi bevond zich op dat moment al verder op de route en was op weg richting de Lemelerberg. De verbindingsstukken tussen Hellendoorn en Lemele waren echter een dag eerder al aangedaan door een offroad evenement en dat had de zandwegen geen goed gedaan. “Normaal gesproken zou mijn triathlon ervaring hier ten goede komen, maar ook lopen ging op dit moment al niet lekker meer”, was de conclusie van Rudi. Doorweekt, koud en vooral compleet onder de modder probeerde Rudi in elk geval tempo te houden. Dat werd echter steeds lastiger. “Na de stop in Luttenberg, na 164 kilometer, hoorde ik dat het einde was ingekort vanwege de veiligheid. Zelf had ik al helemaal geen achterrem meer en de voorrem was puur staal-op-staal wat ik nog aan het remmen was. Een flinke dosis voedsel en de mededeling van de inkorting deden de moraal weer iets terugkeren”. Hoopvol vervolgde Rudi zijn weg, maar helaas gooide meer pech, net voorbij Luttenberg, roet in het eten. “Mijn linkercrank was losgelopen en inbussleutels had ik niet bij me. De snelle optelling van geen remmen, een losgelopen crank, weinig tot geen moraal en steenkoud tot op het bot, hielpen me het besluit te nemen linearecta naar Haarle terug te keren en de laatste singletracks van Hellendoorn en Nijverdal letterlijk en figuurlijk links te laten liggen.” Dus ook voor Rudi geen finish in deze loodzware editie van de Dutch Masters.

KikaExtreme > Ironman 70.3 West-Friesland | Martijn Lievestro

Een week eerder stond Martijn Lievestro aan de start van de Ironman 70.3 West-Friesland. Martijn nam deel en zamelde tevens geld in voor Kika. Iets wat hij in 2020 ook al deed door zelf een triathlon in Neede te organiseren. Zijn halve triathlon in Hoorn legde hij af in 5:56.30 uur.
De wedstrijd in Noord-Holland werd overigens gewonnen door oud-TTvW’er en Eredivisie-atleet Ruben Geys uit België. Hij legde de wedstrijd af in 4:02.24 uur.